Πολυκατοικία στα Μελίσσια (2009)

Εικόνες

Πολυκατοικία στα Μελίσσια Πολυκατοικία στα Μελίσσια Πολυκατοικία στα Μελίσσια Πολυκατοικία στα Μελίσσια Πολυκατοικία στα Μελίσσια Πολυκατοικία στα Μελίσσια Πολυκατοικία στα Μελίσσια Πολυκατοικία στα Μελίσσια Πολυκατοικία στα Μελίσσια Πολυκατοικία στα Μελίσσια Πολυκατοικία στα Μελίσσια

 

Κείμενο

Το οικόπεδο, στο οποίο σχεδιάστηκε η πολυκατοικία, βρίσκεται σε πυκνοδομημένη περιοχή.
Το επίμηκες σχήμα του οικοπέδου, ο προσανατολισμός και η υφιστάμενη μεσοτοιχία της διπλανής πολυκατοικίας προς τη δύση αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες στην απόφαση να σχεδιαστεί το κτίριο σε επαφή με την τελευταία.
Το αίτημα του ιδιοκτήτη να δημιουργηθούν διαφορετικών μεγεθών διαμερίσματα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση.
Η κίνηση του ηλίου οδήγησε στο σταδιακό “φάγωμα” του βασικού όγκου του κτιρίου, έτσι ώστε να αναπτυχθούν εξωτερικοί χώροι κατά κύριο λόγο προς τη μεσημβρία.
Ένας τοίχος από εμφανές σκυρόδεμα αποτελεί κάλυμμα των ιδιωτικών, εσωτερικών και εξωτερικών, χώρων του α’ και β’ ορόφου και παράλληλα ορίζει με σαφήνεια τη βεράντα του γ’ ορόφου. Με το ίδιο υλικό και τρόπο προστατεύονται οι εξώστες της βορεινής πλευράς.
Σε επιλεγμένα σημεία χρησιμοποιούνται μεταλλικές κατασκευές, όπως η μεταλλική πέργκολα στη βεράντα του γ’ ορόφου ή οι κατά τόπους μεταλλικές περσίδες στα όρια των εξωστών.

Σε συνεργασία με τους +3 architects