Renovation of two bedrooms (2012)

Images

Renovation of two bedrooms Renovation of two bedrooms Renovation of two bedrooms Renovation of two bedrooms Renovation of two bedrooms Renovation of two bedrooms Renovation of two bedrooms Renovation of two bedrooms Renovation of two bedrooms Renovation of two bedrooms Renovation of two bedrooms Renovation of two bedrooms Renovation of two bedrooms Renovation of two bedrooms Renovation of two bedrooms

 

Text

This small-scale renovation involves two bedrooms as well as their common-use bathroom on the upper floor of a two storey family house in an eastern suburb of Athens.
The two adjoining bedrooms, each a mirror image of the other in plan, belong to the 11 and 14 year old sisters.
The design of the new layout tackles the main problem of privacy which stems from the fact that the bedrooms share an open plan mezzanine level making the upstairs area feel completely un-private. By building a wall along the symmetry axis of the rooms, the mezzanine levels now become spacious sleeping areas freeing up a lot of space underneath for studying and relaxing. Each of the new staircases was designed as a multifunctional piece of furniture comprising shelving for the first few steps, desktop surface, and a ladder to the mezzanine. These constructions as well as the sleeping decks were made from light colored plywood to give a unifying feeling to the new additions. The staircases stand out against the colored background walls lit discreetly by LEDs from underneath the railing.
The bathroom was given a homogenous finish of light grey concrete and a piece of storage furniture was designed featuring a symmetrical shape of veneer on the front.