Residential building in Melissia (2009)

Images

Residential building in Melissia Residential building in Melissia Residential building in Melissia Residential building in Melissia Residential building in Melissia Residential building in Melissia Residential building in Melissia Residential building in Melissia Residential building in Melissia Residential building in Melissia Residential building in Melissia

 

Text

The plot, in which the building is situated, is located in a mostly residential area.
The form and the orientation of the plot and the existing wall of the neighboring block to the west determined the decision to place the new building in contact with the existing one placing its stairwell between them.
The owner wanted to create apartments of different sizes. This determined the architectural decision.
The basic rectangular volume is shaped according to the movement of the sun (east-west).
The most of the exterior spaces are placed in the south to enhance the interaction with the sun.
A concrete wall covers the private spaces of the first and second floor and at the same time defines the veranda of the apartment of the third floor.
Panels of the same material protect the balconies of the north side.
Metal is used in different ways; for protection as the pergola in the veranda of the third floor or for blinds on the edges of some balconies.

in co-working with +3 architects